Dregen

Dregen

När Sveriges rockrebell Dregen gjorde entré på den svenska stjärnhimlen i början på 1990-talet, gjorde han det stort, eller snarare dubbelt upp – som gitarrist i Backyard Babies och Hellacopters och även sångare i det förstnämnde rockbandet. Båda banden fullkomligt exploderade på den svenska rockscenen, samtidigt. En ny rockstjärna var här för att stanna. Hela Dregens liv är en sann framgångssaga som lever upp till alla rockklichéer med allt inkluderat. Och vi älskar att upprepa det: Sex, droger och rock’n’roll. 

Dregen är en av grundarna i Backyard Babies, där han är sångare och spelar gitarr. Namnet Backyard Babies kommer från att bandmedlemmarna var yngst av alla andra band i Nässjö, och replokalen låg just på en bakgård. Innan Backyard Babies fick skivkontrakt marknadsförde de sig genom att trycka demos på hundratals kassettband med riktiga skivomslag. Efter nio år fyllda av blod, svett och tårar kom genombrottet. I år fyllde bandet 30 år och firade med ett skivsläpp: Silver & Gold, vilket är Backyard Babies åttonde studioalbum i bagaget. 

Backyard Babies rockplattor genom åren 

Debutalbumet Diesel and Power kom 1994 och gavs ut av Megarock Records. Fyra år senare släppte Backyard Babies studioalbumet Total 13 och levererade ett snabbare och punkigare sound. People Like People Like People Like Us producerades av Nicke Andersson – The Hellacopters frontfigur, sångare och gitarrist, även känd som Entombeds trummis. Älskade rockplattan Stockholm Syndrome gavs ut 2003 med hitlåten Minus Celsius som andra spår. Om du inte gillar skivan gillar du inte rock’n’roll helt enkelt, enligt bandets medlemmar själva. 

Hellacopters – En parallell rocksaga 

Idén bakom namnet The Hellacopters kom till när Dregen och en annan bandmedlem hittade en artikel om hur CIA spanade på mexikanska marijuanaodlingar med helikoptrar. Helikoptrarna kallades för Hellacopters av mexikanarna. Dregen är en av grundarna till bandet men hoppade av 1998 för att satsa på Backyard Babies. Innan avhoppet vann The Hellacopters en Grammis i kategorin: Årets Hårdrock med debutplattan Supershitty to the Max! Grammisen ledde till att The Hellacopters blev förband till KISS – en av Dregens älskade idoler. 

Skivbolaget Billion Dollar Babies 

Backyard Babies var missnöjda med skivbolaget Sony BMG och skivsläppet 2006 med albumet People Like People Like People Like Us. Skivbolagsjätten hade svårt att sälja in bandet i Europa. Medlemmarna i Backyard Babies kände att de tappade glöden mer och mer och beslöt sig för att bilda ett eget skivbolag och köra efter sina egna regler. Två år senare släpptes självbetitlade plattan Backyard Babies på deras nya bolag Billion Dollar Babies. Albumet producerades av Jacob Hellner som bland annat jobbat med Rammstein. 

Livet som rockstar 

Dregen började sjunka djupare in i en dimma av sprit, droger och bakfylla. Det hårda festlivet och åren som rockrebell började sätta sina spår. Han utvecklade missbruksproblem, magsår och depressioner. Idag har Dregen tagit sig i kragen, upplevt kärlek, fått sonen Sixten som blivit sex år och hunnit skilja sig. Flyttat från idylliska skärgården tillbaka till stan. Släppt en soloskiva, sommarpratat i P1 och skrivit – Dregen: självbiografin som gavs ut 2013. Och mycket annat som nya skivsläppet med Backyard Babies vi skrev om tidigare. 

Sammanfattning 

Det blir spännande att se vad Dregen hittar på för nya projekt i framtiden. Oavsett vad han gör känns det helhjärtat och äkta. Vi gillar dig Dregen! 

adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *