En sajt om de bästa rocklåtarna och artisterna från Sverige

En sajt om de bästa rocklåtarna och artisterna från Sverige

Att lista musik är inte lätt men samtidigt väldigt roligt. Man säger att religion kan starta världskrig, men undra om inte musiklistor är ganska nära att vara katapulter till riktigt store fajter. Vi tar den fajten och hänger ut näsan, sträcker på ryggen och öppnar upp för diskussionerna eller inte – en lista är helt av personlig smak och det är det som är charmen. Välkommen att kika in på sajten och följa våra tyckanden och tänkande kring de bästa svenska rockartisterna genom tiderna.

Sverige är jämsides med Finland det land som per capita har flest rock- och heavy metalband. Kan det vara tanken med vår demokrati att vi skall kunna uttrycka oss på olika sätt utan att bli förkastade eller censurerade. Vi kommer att jämföra det svenska musikundret inom rock- och hårdrock med övriga västvärlden och även Asien där genren är väldigt populär att lyssna på, men få asiater spelar den typen av musik själva. Det finns mycket att skriva om när det gäller svensk musik. 

Vad är bra och vad är bäst? 

Vi har stött och blött olika genrer och regler för att överhuvudtaget ha möjligheten att sammanställa någon form av lista som visar vad vi tycker är Sveriges bästa rocklåtar och artister genom tiderna. Ni kommer att kunna läsa mer om hur vi resonerade och vilka kategorier vi har valt att följa. Rocklåtar är ju allt från tyngre ballader med Ulf Lundell men vart går gränsen mot pop? Kan en skiva från Lundell vara pop och en annan rock? Ja, det finns hela tiden olika alternativ och infallsvinklar. 

Rockens storhetstid i Sverige 

När rocken var som störst i Sverige är en ständig fråga och vi har själva valt att utse 80-talet till årtiondet då rocken blev stor, det var inte popmusik och det var inte den tyngre Heavy metal-genren som var störst. Det var Europe. Europe är ett av Sveriges största band genom tiderna inom rocken. Likväl som vi spelade låtarna sönder och samman här i Sverige så hade en storartad karriär utomlands. The Final Countdown får nog trots allt räknas som av de största svenska rocklåtarna. 

Artister som satt sina spår 

En av världens bästa hårdrocksgitarrister, Yngwie J. Malmsteen eller hans riktiga namn Lars Johan Yngve Lannerbäck. Han har burit inte bara sin gitarr utan även konstarten att spela gitarr så att folk höjer på ögonbrynen. vi kommer att djupdyka i hur han utvecklade sitt spel och vad som hände när utländska band fick upp ögon för Yngwie och vad gör han idag? Yngwie Malmsteen är en av de som har satt svensk musik högt upp på den kvalitativa musiklistan. 

Band om spelar idag eller gamla band? 

Vad lyssnar du på idag? Många av oss rockälskare lyssnar på det som vi lyssnade på igår, ränderna går inte ur. Vi kommer att titta på fenomenet att skriva odödlig musik och prata med de unga rockarna idag som inte har hört Ebba Grön live, men det är ändå deras största favoriter. Hur går det till? Ebba Grön hör till banden som tangerar till punk för att övergå till rock och sedan via Imperiet mer dra åt pop hållet. 

Vad tycker du är bäst? 

Vi vill självklart höra din åsikt om våra tyckanden och tänkande när det gäller Sveriges bästa rockmusik och de mest framstående artisterna. Häng med oss in på sajten så delar vi upplevelser och erfarenheter. Du kommer att hitta massor av fakta, funderingar och tyckande. Inte skall vi skapa krig utan istället se musiken som enande och förenande och som ett sätt att uttrycka sig i ett fritt land. Mer rock åt folket! 

adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *