Erik Grönwall

Erik Grönwall

Erik Grönwall, eller rättare sagt Pär Erik Magnus Grönwall, föddes den tredje december år 1987 i Knivsta som ligger i Uppsala län. Grönwall är en känd svensk sångare och artist som har hållit på med flera olika musikgenrer genom sin karriär. Grönwall slog igenom med dunder och brak när han medverkade i underhållsprogrammet på TV4 vid namn Idol, vilket var år 2009. Erik Grönwall har vuxit upp i en familj bestående av mamma, pappa, en syster och en bror. 

Erik Grönwall har haft ett stort intresse för musik redan från barnsben och detta höll i sig ända upp i vuxen ålder. Grönwall har en fantastisk sångröst samt ett härligt artisteri och detta fick vi alla ta del av när han år 2009 tog klivet in i rampljuset och deltog i sångtävlingen Idol. Faktum är att Erik Grönwall redan hade deltagit i Idol två år innan han gjorde succé år 2009, men den gången var det utan någon större framgång. 

Debut 2007 

År 2007 gjorde Grönwall debut i Idol när han “kidnappades” in till audition av programledaren Carina Berg. Han lyckades gå vidare till slutaudition, men väl där fick han vända hemåt redan efter första dagen av audition. Efter denna korta visit med Idol började Grönwall att spela i ett metalband vid namn RAID. RAID kom från Enebyberg och i bandet hade Erik Grönwall rollen som både sångare och gitarrist under två års tid. Efter två år lämnade Grönwall bandet för att göra sin egen karriär. 

Idol 

Strax efter att Erik Grönwall valde att lämna RAID bakom sig efter två års tid i bandet så bestämde han sig för att söka till Idol för en andra gång. Han lyckades till slut knipa en av de sista två guldbiljetterna genom ett moment som kallades “sista chansen” och gjorde bra ifrån sig under slutaudition. Väl i kvalveckan röstades han vidare av det svenska folket och fick då en plats i veckofinalerna som utspelades varje fredag på bästa sändningstid i TV4. 

Idolfinal 

Erik Grönwalls framfart i Idol under hösten år 2009 blev en succé, han gjorde flertalet framträdanden som är mycket minnesvärda. Grönwall hade en rak väg genom veckofinalerna och vi kunde se Erik Grönwall ta sig hela vägen till den stora finalen i Globen där han ställdes mot Calle Kristiansson. Finalen gick av stapeln den 11 december och inleddes med att alla de utslagna deltagarna (utom finalisterna) sjöng en låt var. Finalen avslutades med att Erik Grönwall korades som segrare. 

Higher 

I finalen fick båda finalisterna sjunga samma låt, en låt som var specialgjord för just den som segrar ur Idol. I och med att Erik Grönwall blev segrare fick han släppa sin första singel strax efter vinsten och denna låt hette “Higher”. Låten sålde guld efter tre dagar och Erik Grönwall var nu känd inför det svenska folket. Året efter den första singeln släppte Grönwall singeln “Crash and Burn”, en låt som skrevs av David Stenmarck och Niklas Jarl. 

H.E.A.T 

Efter att Idolyran hade lagt sig blev det år 2010 officiellt att Grönwall skulle bli sångare i gruppen H.E.A.T. I mars år 2012 gav H.E.A.T ut sitt första album med Grönwall som frontfigur, detta albumet hette “Address The Nation”. “Tearing Down The Walls” hette album nummer två och gavs ut under våren år 2014 och det senaste albumet gavs ut år 2017 och hette “Into The Great Unknown”. 

adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *