Joachim Cans

Joachim Cans

Joachim Cans är för alltid förknippad med Körslaget för den svenska TV-publiken, men han har vunnit mer populäritet än så, då inom hårdrock och speciellt inom genren heavy metal. Joachim föddes år 1970 i Mora, Dalarna, och för rockpubliken är han mest känd som sångare i det välkända rockbandet Hammerfall. Resan till Hammerfall och Körslaget har varit lång och lite krokig. Det har faktiskt aldrig varit självklart att det skulle bli musik för hela slanten för Joachims del. 

Då Joachim var 14 år skiljdes hans föräldrar och han flyttade till Göteborg. Han var en duktig simmare redan i Mora och nu började han sin satsning på elitnivå. Det gick dock inte riktigt hans väg, siktet var inställt på VM och i förlängningen OS, men vid uttagningarna till junior-EM missade han 36 hundradelar och då släppte han simningen helt och hållet. Han hittade ett band på Hisingen att repa med, men de ville ha en sångare och Joachim tyckte att han egentligen var gitarrist. 

Ut med musiken, in med godis 

Då Joacim var 18 år hade han haft en intensiv och lokal karriär som musiker, men nu kändes det som att han nått en återvändsgränd. Han tog över en godisbutik tillsammans med sin syster, dock blev han efter några år uppringd av ett band som tillfälligt behövde en sångare inför en tävling. Han valde att tacka ja till erbjudandet, sjöng några låtar och fick viss uppmärksamhet. Det var ändå det samtalet som gav Joachims musikintresse en knuff i rätt riktning. 

USA och Musicians Institute i Los Angeles 

Godisbutiken hade gått omkull och Joachim arbetade som elevassistent på en skola. Inget band honom till Göteborg och han kände att han ville ge musiken en ny chans. Han sökte helt sonika till Musicians Institute i Los Angeles, USA. Det här var 1992 och glädjande nog kom han in. Efter ett år var han tillbaka i Göteborg, i princip arbetslös, men han försörjde sig på musikaliska inhopp här och där. Återigen skulle ett telefonsamtal ändra på planerna för framtiden. 

Äntligen Hammerfall 

Jesper Strömblad spelade i In Flames, men hade även ett litet sidoprojekt som hette Hammerfall. Detta Hammerfall hade gått vidare i rockslaget och den ordinarie sångaren i projektet hade åkt på turné med sitt ordinarie band. Joachim blev ombedd att hoppa in och han tänkte att han kan köra några låtar – fungerar det inte skulle han lägga musiken på hyllan för gott. Nu filmades deras spelning i rockslaget och framträdandet uppmärksammads av ett litet skivbolag i Holland som erbjöd Hammerfall ett skivkontrakt. 

Resten är historia 

Det gick bra för Hammerfall, den inspelade skivan köptes upp av ett större skivbolag och en stor kampanj drogs igång. Skivan såldes i sextiotusen exemplar på bara fyra veckor. År 2018 förändrades Joacims liv på ett roligt sätt. Han blev ombedd att ställa upp som körledare i Körslaget. Han tackade ja med villkoret att han skulle få välja låtar och kör. Det gick bra – så bra att han till och med vann hela tävlingen. Det blev åtta roliga och annorlunda veckor för Joachim. 

Artistnamnet 

Cans är ett gammalt gårdsnamn och skulle kanske vara ett prefix. Han skulle ha hetat Cans Joachim med ett vanligt son-namn i slutet. 

adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *