Joakim Broden

Joakim Broden

Joakim föddes den 5:e oktober 1980 i Falun och blev mycket tidigt intresserad av musik, något som senare skulle bli hans karriär. Från början var han artist i bandet Stormwind men när han träffade Pär Sundström beslutade de sig för att starta ett band ihop. Detta var början på framgångssagan kallad Sabaton. Det var år 1999 som de grundade bandet och två år senare släppte de sitt första album. Dock var framgången inte självklar från början utan lät vänta på sig.

 

De första åren för bandet var som sagt tuffa men allt skulle komma att ändras då de fick sitt första riktiga skivkontrakt 2005. Det var samma år som de för första gången uppträdde på Sweden Rock där de fick en rad nya fans. Deras första skivkontrakt var med ett italienskt företag och det var där de släppte skivan Metalizer. Denna utgavs inte förrän 2007 eftersom det uppstod vissa konflikter med skivbolaget. Nästa album spelades därför in helt utan stöd. 

Tema 

Sabaton som band är kända för att spela låtar om krigshistoria och det kanske är därför bandet är så populärt. De har ett populärt tema och presenterar det på ett elegant sätt. De har även fått motta kritik för att använder detta tema då det tycks som de glorifierar krig och de hemskheter som det medför. Joakim och alla andra bandmedlemmar har sagt i intervjuer att de endast har ett stort intresse för historia och det finns inget annat syfte. 

Varit med sedan starten 

Joakim Broden och Pär Sundström grundade bandet tillsammans 1999 och har sedan dess varit med i vått och torrt. I 20 år har de skapat musik och turnerat utan att ge upp för att gå till något annat band. Det såg dock inte så ljust ut för Sabaton 2012 då 4 medlemmar valde att lämna bandet. Dock lyckades de hitta andra som kunde fylla ut platserna och detta med bravur. Albumet Carolus Rex blev det första att släppas efter den nya formationen. 

Carolus Rex 

Carolus Rex albumet har varit ett av de album som blivit mest hyllat men även det som fått mest kritik. Detta på grund av att sångerna som albumet innehåller lätt kan tolkas som en hyllning till Karl XII som inom högerextrema kretsar ses som en hjälte. Joakim möttes då av kritik och fick frågor om han inte var rädd att ses som nationalist. Han svarade att varken han eller Sabaton har någon politisk ställning och kommer aldrig ha någon heller. 

Förband åt Iron Maiden 

När Iron Maiden var i Sverige så valde de att ha Sabaton som deras förband på turnén vilket sågs som en stor hyllning. Även Joakim har sagt att det var en ära att spela före ett av de mest kända banden i världen och att de även har varit stora idoler till honom när han var liten. Att Sabaton har blivit så populära är dels på grund av musiken de spelar dels på grund av Joakims otroliga scennärvaro. 

Den årliga kryssningen 

Varje år har Sabaton en kryssning där de både har konsert och låter deltagarna hänga med dem i 24 timmar sträck. Denna kryssningen är alltid lika uppskattad och blir mycket snabbt slutsåld. 

adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *