Joey Tempest

Joey Tempest

Rolf Magnus Joakim Larsson som är Joey Tempest födelsenamn föddes år 1963 i Upplands Väsby i Stockholms län. Han var i sina unga dagar en aktiv grabb som gärna tillbringade mycket tid till olika idrotter. Eftersom hans far var mekaniker fanns även ett motorintresse och han fastnade speciellt för gokart. Som bäst slutade han fyra i svenska mästerskapet i Juinior Cart Race. Trots sina idrottsintressen och motorintressen var det ändå intresset för musiken som var allra störst.

Redan som ung lärde Joey Tempest sig att spela instrumenten piano och gitarr. I början av sin musikkarriär spelade han i band tillsammans med bland annat Blazer, Jet och Roxette. Tillsammans med John Norum, Peter Olsson och Tony Reno bildade han rockgruppen Force år 1978, under de första åren spelade de mestadels på olika torg och fester. År 1982 bytte gruppen namn till Europe. Under första året som rockbandet hette Europe lyckades de vinna Rock-SM och vann i och med det en skivinspelning. 

Europe 

Joey Tempest är mest känd för din delaktighet i bandet Europe som har skördat stora framgångar både nationellt och internationellt. Det första albumet som Europe släppte var just den inspelningen som de vann när de lyckades kamma hem Rock-SM. Albumet hette även Europe och släpptes år 1983, i Sverige såldes över 30 000 exemplar av skivan. Europes framfart hade startat och i samband med första albumsläppet spelade dem också in sin första musikvideo samt så fick de även ett skivkontrakt i Japan. 

“Wings Of Tomorrow 

Under sommaren år 1983 gjorde bandet en turné som avslutades på Gröna Lund i Stockholm och året därpå släppte Europe albumet “Wings Of Tomorrow”. Efter att “Wings Of Tomorrow” släpptes skulle en ny turné startas men då fick vi se Europes och Joey Tempests bandmedlemmar skiftas. Bandet utökades med en man vid namn Mic Michaeli som spelade keyboard och den forna medlemmen Tony Reno ersattes av Ian Haugland. År 1986 fick Europe sitt stora internationella genomslag och de skrev historia. 

1986 och The final Countdown 

År 1986 slog Joey Tempest och hans Europe igenom stort med singeln “The Final Countdown”. Singeln sålde rekordnivåer hos CBS Records Internationals och toppade låtlistorna i över 25 olika länder. Låten gjorde medlemmarna till riktiga rockstjärnor och än idag är låten Europes stora signum. Joey Tempest och hans bandkollegor beslutade att ta en paus från bandet mellan år 1992 och år 2003 och då satsade Tempest på en solokarriär. Under åren Tempest körde solokarriär släppte han tre album. 

Första soloalbumet 

Det första soloalbumet som Joey Tempest släppte hette “A Place to Call Home”, den innehöll även en singel som hade samma namn som blev en hit. Tempest försökte under sitt första album att skriva musiken själv men han tog hjälp av producent Richard Dodd när han skulle producera sitt andra album från Nashville i USA. Det tredje soloalbumet skiljer sig lite från den musiken som vi tidigare refererat Joey Tempest till för att denna gång hörs influencer av pop-gengren. 

Privat 

Joey Tempest gifte sig år 2000 med sin Lisa Worthington-Larsson och de har tillsammans en son som föddes är 2007. 

adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *