Maria Andersson (Sahara Hotnights)

Maria Andersson (Sahara Hotnights)

Med rock, garagerock och indierock stående som genrer så är det inte svårt att förstå att Maria Andersson tidigt valde den lite tuffare stilen på sin sång och sitt gitarrspel. Det är vi alla väldigt glada för. Hon har rätt attityd och en riktigt bra röst. Hon är född 1984 och är idag gift och småbarnsmamma tillsammans med fadern Love Lundell, som är son till Ulf Lundell. Mycket musik i den familjen. Maria själv har sina rötter i Robertsfors. 

Som den självklara frontfiguren var hon med och bildade Sahara Hotnights, vilka vi utan att tveka vill placera som ett riktigt bra svenskt rockband. Att alla bandmedlemmarna är kvinnor är tyvärr ovanligt men här är det ett lyckokast! Sköna brudar som bara bestämde sig för att lyckas i den mansdominerade musikvärlden inom rocken. De tröttnade på att alla och kanske inklusive sig själva, såg tjejerna som fans, bihang eller groupies. De fann varandra 1992 och Sahara Hotnights startade sin karriär. 

Sahara Hotnights, bra musiker och mycket energi. 

Garagerock och punk var de stora influenserna för tjejerna. Det var Maria på sång och gitarr, systrarna Jennie och Johanna Asplund på gitarr respektive bas och trummis i bandet var Josephine Forsman. De har släppt totalt sex stycken studioalbum och de gav ut det första 1999, C’mon Let’s Pretend. Det stora genomslaget gjorde gruppen med skivan Jennie Bomb som kom ut 2001 och med albumet What If Leaving Is a Loving Thing, 2007, blev det en andraplats på Sverigetopplistan. 

Sahara Hotnights, Sveriges första och kanske enda kvinnliga rockband 

Eftersom det inte finns så mycket att jämföra med i den svenska rockvärlden så tar de flesta till sig liknelser och beskriver Sahara Hotnights musik som en mix mellan Blondie, The Ramones och Nirvana. Självklart har musiken varierats och de senare skivorna tangerar till ett poppigare sound. De har alltid varit influerade av klassiska rockband och en hel del punk och som så många andra garageband uppkom de genom sitt gemensamma intresse och den uttråkning som det var att bo som ungdomar i en mindre landsort. 

Maria Anderssons solokarriär 

Det var dags att utmana sig själv efter ett 15-tal år tillsammans i bandet Sahara Hotnights och tjejerna gör idag helt egna saker. Maria Andersson valde att fortsätta skriva låtar, texter och sjunga sig fram och har startat ett samarbete med skivbolaget Woha Dad! Första skivan, Succession, släpptes 6 maj och gick direkt in på svenska albumlistans 33 plats. Den rosades av kritikerna som tyckte det var kul att Maria vågade satsa på en solokarriär och hade plockat fram mycket av det bästa hon hade på lager. 

Maria själv om solokarriären 

Maria själv nämner självklart saknaden av bandmedlemmarna för bollandet av idéer när man fastnar i en melodislinga eller textrad, men med stark vilja och fokus så lyckades hon få fram ett antal låtar. Hon träffade producenten Axel Algmark och tillsammans satte de ihop Marias soloskiva. Den kan tyckas spretig nämner hon och hon har försökt att hålla den lågmäld och neddämpad, men det visade sig att det inte är hennes stil. Idag är hon själv nöjd med att det är levande, spretig och en typisk Maria-skiva. 

Kvinnliga rocksångare 

Maria Andersson får vare sig hon vill eller ej se sig själv som en av frontfigurerna inom kvinnlig svensk rockmusik. tillsammans med bandmedlemmarna i Sahara Hotnights var och är de fortfarande starka förebilder för alla de yngre tjejer som vill slänga på sig elgitarren, ta fram trumpinnarna och ta ton på en rockscen. Det är så kul och skönt att de finns så bra förebilder. 

adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *