Ralf Gyllenhammar

Ralf Gyllenhammar

Ralf Gyllenhammar föddes i Örgryte 1966. Han föddes som Rafael Wolfgang Sebek men adopterades bort och fick då namnet Ralf Gyllenhammar. Han är en sångare, låtskrivare och gitarrist med hårdrock som genre. För att göra bilden komplett spelar han även dragspel och piano. Ralf växte upp i Mölnlycke utanför Göteborg men har som vuxen flyttat till Vallentuna, en av Stockholms förorter. Hans huvudprojekt är att vara sångare och gitarrist i hårdrocksgruppen Mustasch men det finns flera sidoprojekt pågående.

 

Ralf har en egen stil då han spelar gitarr, han sponsras av det amerikanska märket Schecter vilka gör exklusiva gitarrer som många berömda gitarrister använder som Mark Knopfler och Yngwie Malmsteen. Ralf spelar gitarren med en speciell stämning som kallas Drop C Tuning vilket ger en mörkare och mer robust ljudbild. Han har vunnit Grammisar med sitt band Mustach vid två tillfällen, 2007 och 2009. Båda gångerna vann bandet Grammis för bästa hårdrocksalbum. Ralf har även varit programmledare i programmet Klipptoppen. 

Ralf Gyllenhammar i radio och TV 

Programmet Klipptoppen gick i TV7 med olika programledare, Ralf utsågs till Årets Alternativa programledare. Han har även medverkat i radio i programmet Rockklassiker. 2008 var ett hektiskt år för honom, det året hann han med att vara med i tre TV-program, Doobidoo, Sing Along och De kallar oss artister. Två år senare, 2010, var det dags för TV igen. Då ledde han en av körerna i Körslaget hos TV4. Tyvärr gick det inte så bra den gången, Ralfs kör var den första som röstades ut. 

Mer TV 

Samma år som han deltog i körslaget var han med i matlagningsprogrammet Klockan 8 hos stjärnorna och där lyckades han komma på en hedrande delad andraplats. Det blev mycket TV på en gång och våren 2011 deltog han i det folkkära TV-programmet Så ska det låta. Den omgången vann han tillsammans med sim musikerkollega Caroline af Ugglas. Ralf har även deltagit i Melodifestivalen med Bed on Fire som skrivits av honom och David Wilhelmsson. Låten gick direkt till final och kom där på sjunde plats. 

Många järn i elden 

De är några stycken som håller på med olika projekt som In Flames, Mustasch och Hardcore Superstar. Det är gitarristen i In Flames Niclas Engelin som har dragit igång ett superprojekt kallat Drömriket. Ett album med 10 låtar är nu klart och det är första gången som Ralf sjunger hårdrock på svenska. Skivan är en hyllning till förorterna och då främst Tynnered. Det kan bli riktigt körigt om nu Drömriket ska lanseras som grupp. Alla fyra medlemmarna har ju andra projekt. 

Att ständigt känna sig otillräcklig 

Ralf lämnades bort som treåring och adopterades av familjen Gyllenhammar. Det är ingen tvekan om att han ser sin adoptivfamilj som sina föräldrar. Tyvärr har inte pappan delat Ralfs musikintresse utan han har tyckt att musik kan man hålla på med på fritiden, det är inget riktigt jobb. Då han var liten hörde han alltid “Titta vad duktig han är, han är med på TV”. Ralfs deltagande i Mellon blev hans genombrott hos familjen, de fick erkänna att musik var ett jobb. 

Tre egna barn 

Känslan av att ha blivit bortlämnad stärker nu banden till hans tre egna barn. 

adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *