Rock the Night av Europe

Rock the Night av Europe

Europe är ett svenskt glam metal- och heavy metal-band från Sverige. Bandet bildades 1979 av trummisen Tony Reno, basisten Peter Olsson, gitarristen John Jorum och sångaren Joey Tempest. Bandet har totalt släppt 3 livealbum, 11 studioalbum och 24 musikvideor. De uppmärksammades för första gången när de vann musiktävlingen Rock-SM 1982, men den internationella karriären tog fart först 1986 med albumet The Final Countdown. Bandet upplöstes 1992, men återuppstod sedan år 2013. Europe förknippas än idag starkt med 80-talet och dess rockmusik.

Europe spelar en blandning av rock, heavy metal och glam metal. Det är även den genren som låten Rock the Night tillhör, och låten finns med på albumet The Final Countdown. Detta gör att låten är en av bandets mest kända låtar tillsammans med The Final Countdown och Carrie. Europe har vunnit många utmärkelser genom åren, bland annat Rockbjörnen 1986 och 2015, en Grammis 2018 och det tyska priset Gold Bravo Otto 1986, 1987 och 1988. Under 2018 valdes Europe in till Swedish Music Hall of Fame. 

Låten Rock the Night 

Rock the Night är en av Europes mest kända singlar och den tillhör genren glam-metal. Låten är skriven av sångaren Joey Tempest och släpptes två gånger; den första gången år 1985 som soundtrack till den svenska filmen On the Loose, men också som andra singeln till albumet The Final Countdown (1986). Låten framfördes dock för första gången redan år 1984 under bandets Wings of Tomorrow-turné. Låten producerades först av bandet själva, men till släppet år 1986 anlitades producenten Kevin Elson. 

Låttexten 

I låttexten får vi höra hur sångaren berättar om hur han har gått igenom tuffa perioder med förändringar och smärta. Han berättar vidare hur han känner ilska och att han tappar modet, men att han inte tänker låta det påverka honom. Istället sjunger han om att rocka, eller snarare festa, hela natten lång. I slutet får vi veta att han vet sina begränsningar och att ibland är svårt att pausa i tid. Han proklamerar dock slutligen att han inte kan få nog av denna livsstil. 

Musikvideon 

Rock the Night har två olika musikvideor; den första videon släpptes år 1985, medan den andra versionen kom 1986 i samband med det andra släppet av låten. I den första videon syns bandet spela i ett garage – det är också allt videon visar. I den andra videon får vi istället se hur Europe besöker Hard Rock Café i Stockholm där besökare kollar på musikvideon till Rock the Night. Inne på caféet tar bandmedlemmarna till bestick som låtsas-instrument innan bandet kliver upp på en scen med riktiga instrument. 

Popularitet och utmärkelser 

Rock the Night hamnade högt upp på topplistorna, både under 1985 och 1986. På topplistorna över singlar låg låten som bäst fyra på den svenska topplistan, medan den nådde en andra plats både i Belgien och Holland. I USA kammade låten hem en 30:e plats på Billboard Hot 100. Sången har sedan dess blivit kultklassad och förknippas starkt med 80-talet. Låten har även påverkat populärkulturen och den har varit med i både filmen Hot Rod (2007) samt i Nintendo DS-spelet Guitar Hero: On Tour. 

En av de mest kända låtarna 

Sammanfattningsvis kan man säga att Europe är ett väldigt känt svenskt band som har lyckats bra utomlands. Rock the Night är därmed en av de mest kända svenska låtarna, och de flesta kan hänga med i refrängen trots att de inte känner till bandet. 

adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *