The Final Countdown

The Final Countdown

The Final Countdown heter det tredje albumet som rockgruppen Europe släppte år 1986 och albumet innehöll en singel med samma namn som slog igenom stort. Europe är ett svenskt hårdrocksband med rötterna i Upplands Väsby och bestod under och efter “The Final Countdown”- eran av fem bandmedlemmar. Bandet bestod år 1986 av Joey Tempest som sångare, John Norum spelade på gitarren, John Levén på bas, Mic Michaeli på keyboard och sist men inte minst Ian Haugland på trummor.

Albumet var det första som släpptes där både Mic Michaeli och Ian Haugland var medlemmar i bandet Europe, deras första album med Europe blev minst sagt en succé. Hos CBS Records Internationals blev singeln “The Final Countdown” en riktig storsäljande låt, låten blev bolagets mest sålda singel genom alla tider. “The Final Countdown” slog Wham med låten “Careless Whisper” som hade försäljningsrekordet dessförinnan. Efter att låten slog igenom år 1986 så toppade den listor i över 25 olika länder. 

Billboard 

Även om “The Final Countdown” blev en stor succé i Sverige och i övriga världen lyckades låtens album inte klättra hela världen ända i topp på den prestigefyllda Billboardlistan i USA. Som bäst tog sig albumet upp på en åttonde plats på Billboardlistan och den toppnoteringen kom i mars år 1987. Låten handlar om att att lämna jorden och åka upp i rymden med hjälp av en rymdfarkost. Inspiration till texten hämtades från en av artisten David Bowies låtar. 

Joey Tempest skrev texten 

Joey Tempest är sångare i gruppen Europe och det var också han som skrev texten till superhiten “The Final Countdown”. Låten är hela 5 minuter och 11 sekunder lång och Kevin Elson hette den mannen som hjälpte till att producera låten för skivbolaget EPIC Records. Låten slog igenom stort åren den släpptes och året därpå men den är även populär än idag. Låtens signum är ett långt intro med en härlig melodi som får alla som lyssnar att gunga med och den kännetecknar låten i stort. 

Intro 

Melodin och introt är låtens styrka och ger en väldigt mäktig känsla hos de som lyssnar vilket har resulterat i att den flitigt används i stora evenemang och idrottshändelser. Introt till låten används flitigt när exempelvis hockeylag går ut på arenan eller vid invigningar och du känner säkerligen igen det. “The Final Countdown” har också använts till diverse olika TV-spel genom åren som gått sedan låten kom. Exempel på några TV-spel är NHL 11, NHL Slapshot, Singstar 80-tal och även Just Dance 4. 

Musikvideon 

Låten “The Final Countdown” har en trots sin ålder även en officiell musikvideo kopplat till sig. Musikvideon producerades av Nick Morris och innehåller flertalet klipp från två konserter som Europe gjorde i Solnahallen som ligger i Solna. Detta var det första stora uppdraget som Nick Morris gjorde som producent och det blev också starten på hans karriär. Konserterna där materialet kommer ifrån hölls år 1986 och videon innehåller även en del scener från deras repetitioner innan dessa två konserter. 

Reklam 

År 2015 medverkade hela Europe tillsammans med sin stora hit “The Final Countdown” i en tv-reklam i USA. Reklamen var för ett försäkringsbolag vid namn GEICO och hade humoristiska inslag.

adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *