Yngwie Malmsteen

Yngwie Malmsteen

Rocklegenden Yngwie Malmsteen är aktuell med nya albumet Blue Lightning och det har hänt mycket sedan solodebuten i USA på 1980-talet. Blue Lightning är en hyllning till Yngwies musikhjältar i bluesformat, givetvis kryddad med gitarrsolon. För vad vore en Malmsteen-produktion utan just gitarrsolon? Albumet består av covers och fyra egna låtar, där sångaren är han själv. Sverige var för litet för en rockstjärna i Yngwie Malmsteens kaliber. Rockkarriären rivstartade över en natt efter en spelning på klubben The Troubadour i Los Angeles. 

Yngwie Malmsteen klarade skolåren galant. Förutom bra betyg fick han repa i en skrubb och meka med gitarrer i slöjden. Den neoklassiska hårdrock-stilen var för mycket för den svenska jantelagen i början på 1980-talet, men älskades av fansen i USA och Yngwies första soloplatta 1984 – Rising Force – vann pris som årets instrumentala skiva. Yngwie blev även belönad som årets gitarrist. Man kan lugnt säga att Yngwie Malmsteen är en tvättäkta rockhjälte som fortfarande kör sin egen stil och går sin egen väg – från musiker till legend. 

De bästa låtarna 

Samma dag som han såg Jimi Hendrix spela gitarr på TV visste han sitt kall och en rockstjärna var född. Under sin långa musikkarriär har Yngwie släppt över 20 album och flertalet populära låtar genom tiderna. Vi kan börja med Malmsteens största hits mellan 1984–1990-talet. Året var 1991 när han släppte samlingsskivan The Yngwie Malmsteen Collection, där spåren Black Star och Far Beyond The Sun är hans mest populära låtar. Heaven Tonight är också en favorit. Alla låtarna finns på Malmsteens mest sålda album Odyssey. 

Black Star & Far Beyond The Sun 

Precis som många stora artister beskrivit om hur deras allra största låtar kom till, flög noterna bokstavligt talat ur händerna på Yngwie Malmsteen när Black Star skapades. Låten är helt instrumental och spelades in på Rocshire Studios i Kalifornien 1984 och släpptes på hans soloalbum Rising Force. Far Beyond The Sun är spår nummer två på Rising Force. Yngwie Malmsteen sa i en intervju med Guitar World att han förmodligen kommer spela Black Star och Far Beyond The Sun tills den dagen han dör. 

Gitarrlegenden under 90-talet 

Yngwie Malmsteens storhetstid var enligt många främst under 1980–1990-talet, trots att han sålt fler skivor än många andra världsartister, blivit framröstad till århundradets shredder i mängder av musiktidskrifter och hamnat bland världens topp tio främsta gitarrister i tidningen Time för att nämna några. The Best Of 1990–1999 är ett samlingsalbum med flera av Yngwies mest populära låtar, där han bland annat hyllar ABBA:s Gimme, Gimme, Gimme. Plattan släpptes år 2000 och består av neoklassisk metal, hårdrock och heavy metal. 

Rocklegendens gitarrer 

Under sin musikkarriär har Yngwie slagit sönder mängder gitarrer på scenen i sann rock’n roll-anda. En av Malmsteens signaturmodeller från Fender är en Tribute-modell och kopia på hans gitarr som finns på omslaget till Rising Force – alltså samma gitarr som fick följa med när Yngwie flyttade till USA. Han har även en signaturmodell som är exakt som en av hans favoritgitarrer. Idag lägger han inte pengar på gitarrer eftersom han har så många att det räcker och blir över. 

Bästa albumet med Yngwie Malmsteen 

Yngwie Malmsteens bästa album genom tiderna är nog de flesta överens om. Förutom soloskivan Rising Force är fjärde albumet Odyssey från 1988, hans mest sålda platta. Här släpptes även låten Heaven Tonight. 

adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *